Quantcast
Channel: Kingdom Design
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Cum se face o recenzie?

$
0
0

O recenzie utilă trebuie să aibă mai multe elemente:

motivație – de ce și cum s-a ales respectiva carte pentru recenzat.

Câteva lucruri despre autorul cărții – renumele lui, alte opere, premii, stil, prin ce se remarcă, prin ce a devenit cunoscut… sau de ce trebuie remarcat, dacă este la începutul carierei. Ce îl recomandă. Ce naţionalitatea are autorul şi unde tipăreşte şi în ce limbă scrie?

Despre lucrare – date tehnice – când a fost publicată, unde, cine este editorul (dacă este relevant), editura (dacă e necesar scoate în evidenţă proeminenţa editurii). Număr de pagini. Stil. Dacă face parte dintr-o serie sa colecţie. A câta ediţie. Dacă este o traducere, unde şi când a fost tipărită original. Titlul original.

Contribuţiile originale ale autorului. Prin ce se remarcă lucrarea. Care sunt elementele specifice ale cărţii şi ale autorului. Care sunt aşteptările autorului din prefaţă sau introducere. Care îi sunt concluziile? Care este premisa, ce contestă, ce susţine. Claritatea este mai puternică decât persuasiunea. În aceste momente ale recenziei trebuie să oferi informaţii, nu opinii.

Despre conţinut. Poate o trecere în revistă a ideilor. Nu copia prefaţa sau introducerea sau coperta din spate. Foloseşte cuprinsul.

Opreşte-te la un aspecte specific. La un citat, la o idee, la un capitol… la ceva care să merite atenţia.

Structură. Capitole.

Înlănţuirea ideilor autorului.

Despre titlu.

Actualitatea lucrării.

Citate reprezentative. O recenzie ar trebuie să dovedească, inclusiv autorului cărţii, că respectiva carte a fost citită. Citarea se face selectiv, dar nu cita numai din primele pagini ale cărţii. E un semn clar de superficialitate.

Observaţii personale privitoare la conţinut şi afirmaţii. Ai grijă să nu comentezi fraze extrase din context. Trebuie să fii sigur de sensul pe care autorul îl oferă unui anumit lucru.

Comparație cu alte lucrări. Nu abuza de lucrul asta.

Compară cu alte recenzii. Ce spune altcineva despre carte, dacă spune cineva. 

Așteptări. La ce s-ar aștepta cititorul de la o asemăna carte și ce ar găsi? La ce te-ai așteptat tu și ce te-a surprins? Ai fost impresionat sau dezamăgit? O recomanzi cu încredere sau cu ca lectură suplimentară? Pe ce criterii îți bazezi recomandările?

Sugestii pentru cititor.

Date tehnice finale precum: Preț? De unde poate fi procurată? Este disponibilă online? Este disponibilă în format electronic? Prețul este corect? Merită?

Concluzii motivaționale și care îndeamnă la acțiune.

Alte aspecte: Dacă faci recenzia pe un blog sau un spațiu online, lasă problema deschisă ca să poți primi comentarii și completări.

Fii scurt. Simplu dar nu simplist. Clar. Cât se poate de clar. Fără prea multă formalizare.

Oricum, nu exagera şi nu minimaliza. O recenzie nu trebuie să fie mai bună decât cartea pe care o recomanzi.

Aceste lucruri vă pot ajuta și pentru recenzii de filme, evenimente sau produse, desigur ținând cont de elementele specifice.

Crezi că am uitat ceva?

The post Cum se face o recenzie? appeared first on Kingdom Design.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48